Само дипломацията може да разреши конфликта между Русия и Украйна

Коментар на международните анализатори Любомир Кючуков и проф. Владимир Чуков

15.02.2022 | 21:07 Редактор: Здравко Черкезов

"Конфронтацията между широкия Запад и Русия около Украйна представлява много сериозна заплаха за националната ни сигурност, каквато не сме имали от години насам", заяви международният анализатор проф. Любомир Кючуков пред "Денят ON AIR"

По думите му рисковете за България произтичат от Черноморския регион.

"Два термина описват състоянието на въоръжените ни сили през последните 10-15 години – недокомплект и дефицит. От 138 армии нашата се нарежда на 68-о място според проучването Global Firepower. С изключение на Северна Македония всички съседи ни изпреварват. Не ме изненадва фактът, че не можем да направим един батальон. Хубаво, че сме в НАТО!", отсече арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Кючуков смята, че България трябва да насочи усилията си към деескалация на руско-украинския конфликт. "Струпването на войски в Източна Европа се вписва в спиралата на въоръжаването", изтъкна той.

"Няма позитивна алтернатива на дипломацията! Който е казал, че дипломацията се е изчерпала – тласка директно към военно решение. Такова не би могло да има, като може или да доведе до по-сериозен конфликт, или да възпроизведе този конфликт след време като замразен конфликт. Нито едно от двете не е решение", категоричен бе международният анализатор.

Според проф. Чуков "изтеглянето" на руски войски е по-скоро част от информационна война със Запада, отколкото твърд факт.

"Сателитите не регистрират подобно нещо. "Изтеглянето" идва след разговора с Шолц. Другият край на тръбата "Северен поток" 2 е Германия. Руснаците си предпочитат "партньорите" и искреният им партньор в случая е Шолц", посочи той.

Двамата анализатори са уверени, че война няма да има.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК